Pierożki z mięsem do zup


ciasto
450 gr mąki
300 ml wrzątku
1 łyżka oleju


nadzienie
250 gr gotowanego mięsa z kurczaka
100 gr pieczarek
1 mała cebula
2 łyżki natki pietruszki
sól, pieprz,1 jajko
łyżka oleju
1 łyżka bułki tartej


Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia dodać olej, zalać wrzątkiem, początkowo wymieszać łyżką po czym zagnieść jak każde ciasto.

Przygotować nadzienie;
Pieczarki i cebulę przysmażyć na łyżce oleju. po czym zmielić je razem z mięsem. Dodać jajko, przyprawy, bułkę tartą i wymieszać ..

Ciasto cienko wałkować , wycinać średnim kieliszkiem małe krążki i lepić pierożki.. Ugotować we wrzątku i podawać do rosołu lub czerwonego barszyczyku

Komentarze