Prawa autorskie
Wszelkie prawa zastrzeżone. Zdjęcia i treść są własnością autora, jakiekolwiek ich kopiowanie bez jego zgody jest złamaniem prawa..
9 stycznia 2011
Roladka indycza z żurawiną w sosie pomidorowym
600 gr udźca indyczego
garść żurawiny suszonej
1 szkl rosołu
1 cebula
1 łyżeczka przyprawy do potraw greckich
pieprz, sól
1 łyżeczka cukru
pół łyżeczki przyprawy w płynie winiary
1 łyżeczka sosu chili z kolendrą i limonką
2 ząbki czosnku
1 puszka pomidorów w zalewie
garść natki selera
tłuszcz do smażenia
Mięso oczyścić naciąć tak by powstał prostokąt, Posypać solą pieprzem i przyprawą do potraw Greckich, oraz posypać garścią żurawiny. Zwinąć i całą roladkę zasznurować mocnym sznureczkiem. Rozgrzać łyżkę tłuszczu i obsmażyć całą roladkę ze wszystkich stron. W rondlu przygotować cebulę czosnek i zalać rosołem dodać przyprawę Winiary, zagotować i włożyć roladkę po czym posmarować ją sosem chili z kolendrą i limonką i posypać natką selera. Dusić do miękkości i do odparowania rosołu, Dodać lekko rozdrobnione pomidory razem z zalewą i dusić jeszcze ok 15 min. doprawić do smaku cukrem solą i pieprzem .. Roladkę wyjąć zdjąć sznureczek i pokroić na plastry, sos zmiksować blenderem i przelać do sosjerki. Podawać z frytkami i surówką z kiszonej kapusty, do której można dodać troszkę posiekanej suszonej żurawiny.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Napisz co myślisz o potrawie, nie zostawiaj reklam ani linków. Nie troluj.