Wieprzowina w ziołach i duszona włoska kapusta


wieprzowina łopatka albo szynka ok 700 gr
1 łyżeczka przyprawy Gyros
szczypta rozmarynu
potłuczone owoce jałowca
pół łyżeczki majeranku
kosteczka paprykowa Knorr
2 łyżki tłuszczu
2 łyżeczki mąki kukurydzianej

Na duszoną kapustę

300 gr włoskiej kapusty
1 cebula
szczypta kminku
kilka ziaren jałowca
3 pomidory
sól
pieprz


Przyprawy wymieszać na talerzu oprócz kosteczki Knorr. Mięso przeciąć na 3 kawałki i opanierować w przyprawach. Odłożyć na ok 2 godz. Tłuszcz rozgrzać położyć kawałki mięsa i przyrumienić ze wszystkich stron. W rondlu do duszenia podlać ok 3/4 szkl wody lub bulionu, włożyć mięso, posypać pokruszoną kosteczką Knorra. Dusić pod przykryciem do miękkości.. Na koniec po wyjęciu mięsa sos zagęścić odrobiną mąki kukurydzianej

Kapustę pokroić w kostkę, sparzyć we wrzątku i odcedzić. W garnku rozgrzać olej, dodać posiekaną cebulkę i przyrumienić, dodać kapustę przemieszać i dodać odrobinę wody na dno. Dodać przyprawy, sól, pieprz, jałowiec i kminek . poddusić ok 10 min. Dodać pokrojone pomidory, dusić jeszcze ok 10 min.

Kłaść porcje kapusty na talerz, na kapuście ułożyć kawałek mięsa i polać sosem. Podawać z ryżem lub pieczonymi ziemniaczkami.


Przepis opublikowany w









i nagrodzony piękną wazą w konkursie
"Co dziś na obiad"

Komentarze