Prawa autorskie
Wszelkie prawa zastrzeżone. Zdjęcia i treść są własnością autora, jakiekolwiek ich kopiowanie bez jego zgody jest złamaniem prawa..
6 lutego 2011
Aromatyczny ryż i duszone udko
3 udka
szczypta przyprawy do drobiu
1 łyżka suszonej żurawiny
1 łyżka chrzanu
2 łyżki śmietany
tłuszcz do smażenia
sól
pieprz
pół szkl bulionu
1 szkl ryżu
2 szkl wody
szczypta oregano
szczypta bazylii
1 łyżeczka kucharka
na surówkę
3 marchewki
3 łodygi selera naciowego
szczypta zielonej czubricy
1 łyżka soku z cytryny
2 łyżeczki cukru
2 łyżki oliwy z oliwek
Udka oczyścić, przysmażyć na tłuszczu z obu stron, Podlać bulionem, dodać żurawinę i przyprawy, dusić pod przykryciem ok 20 min. Śmietanę wymieszać z chrzanem i dodać pod koniec duszenia.
Ryż wypłukać, Wodę zagotować z przyprawami, dodać ryż i gotować do wchłonięcia wody.Przykryć pokrywką i zostawić w ciepłym miejscu.
Marchewkę zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Seler pokroić drobno, posypać cukrem i czubricą, skropić sokiem z cytryny. Przed podaniem dodać oliwę.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Napisz co myślisz o potrawie, nie zostawiaj reklam ani linków. Nie troluj.