Prawa autorskie

Wszelkie prawa zastrzeżone. Zdjęcia i treść są własnością autora, jakiekolwiek ich kopiowanie bez jego zgody jest złamaniem prawa..

9 lutego 2011

Miodowe szaszłyki i grzyby mun z groszkiem do makaronu




Na szaszłyki
400 gr mięsa od szynki lub łopatka
1 płaska łyżeczka soli czosnkowej
1 łyżeczka papryki słodkiej
pół łyżeczki przyprawy barbecue
kilka ziaren kolendry (potłuczone)
3 łyżki oliwy
2 łyżki miodu
1 łyżka sosu sojowego
1 brokuł

Grzyby mun duszone

15 gr grzybów mun
80 gr brokułów
2 łyżki sosu sojowego
1 łyżka sosu chili z kolendrą
1 łyżka imbiru kandyzowanego
pół łyżeczki czosnku granulowanego
3 łyżki groszku z puszki

dodatkowo makaron ryżowy.


Mięso pokroić w kostkę jak do szaszłyków. Składniki marynaty wymieszać, zalać marynatą mięso i wymieszać. Odstawić na ok 2 godziny.
Po tym czasie rozgrzać patelnię i wrzucić całość na patelnię, smażyć obracając ze wszystkich stron. ok 30 min.

Brokuł ugotować najlepiej w całości, oddzielić ładne różyczki i pozostawić do szaszłyków a resztę ok 80 gr posiekać. Grzyby mun wcześniej namoczyć po czym ugotować.

Mięso zdjąć z patelni i nadziać na przemian z brokułami na długie patyczki, Na pozostały sos włożyć ugotowane i pokrojone w paseczki grzyby mun i posiekany drobno brokuł, dodać przyprawy i groszek, oraz posiekany drobno kandyzowany imbir. Makaron ryżowy ugotować według przepisu na opakowaniu .

Podawać po dwa szaszłyki, porcji makaronu i duszone grzyby w małych miseczkach jako dodatek podać jeszcze słodki sos chili.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Napisz co myślisz o potrawie, nie zostawiaj reklam ani linków. Nie troluj.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...