ciasto
450 g mąki
300 ml wrzątku
łyżka oleju
łyżeczka soli
nadzienie
250 g mięsa mielonego
50 g grzybów suszonych
sól czosnkowa
pieprz
1 jajko
2-3 łyżki bułki tartej
na gulasz
1 słoik sosu chińskiego Łowicz
150 ml wody
150 g fasolki szparagowej
kawałek papryki czerwonej
1 marchewka
pół ogórka
natka pietruszki
sól do smaku
Mąkę wymieszać z solą i olejem, zalać wrzątkiem i zagnieść ciasto.
Grzyby uprzednio namoczone ugotować i przepłukać zimną wodą, Posiekać na drobno, wymieszać z mięsem mielonym jajkiem i przyprawami oraz tartą bułką dla lepszej stabilności. doprawić solą i pieprzem,
Ciasto wałkować cienko, wykrawać krążki i lepić małe okrągłe sakieweczki.
Ugotować w osolonym wrzątku.. ok 5 min.
Do garnka włożyć pokrojoną w kostkę marchewkę i fasolkę szparagową, zalać gorącą wodą i ugotować ok 10 min. Dodać sos Łowicz i ogórek pokrojony w paseczki. Gulasz pogotować na wolnym ogniu ok 10 min.
Podawać z pierożkami , można je wrzucić na chwilę do ogrzania w gulaszu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Napisz co myślisz o potrawie, nie zostawiaj reklam ani linków. Nie troluj.