żeberka 3 porcje
1 szkl ryżu
2 szkl bulionu
1 cebula
1 marchewka
200 g fasolki szparagowej
garść natki selera
1 łyżka suszonej jarzynki
szczypta oregano
szczypta bazylii
majeranek
sól
pieprz
tłuszcz do smażenia
200 g drobnych pieczarek
Żeberka podzielić na porcje, obsmażyć z obu stron na tłuszczu, podlać ok pół szkl wody, przykryć pokrywką i poddusić ok 20 min do odparowania wody. W naczyniu do duszenia przysmażyć pokrojoną cebulę, dodać ryż, podlać bulionem, i pogotować ok 10 min. Dodać fasolkę i seler, wymieszać. Na wierzch położyć żeberka, dodać przyprawy i pokrojoną w słupki marchewkę, przykryć i dusić na wolnym ogniu ok 20 min. od czasu do czasu sprawdzać by się nie przypaliło.
Pieczarki wypłukać, osączyć i wrzucić na kilka minut na patelnię, przyrumienić na tłuszczu, posypać solą i pieprzem, podać do risotta i żeberek.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Napisz co myślisz o potrawie, nie zostawiaj reklam ani linków. Nie troluj.