Ugotowane ziemniaki ok 400 g
200 g mąki
1 jajko
200 g szpinaku
sól
mąka ziemniaczana
na gulasz
300 g mięsa mielonego
1 puszka fasoli czerwonej
1 puszka kukurydzy
1 cebula
1 ząbek czosnku
słoiczek koncentratu pomidorowego
przyprawa meksykańska
pół szkl bulionu
natka pietruszki
Mąkę wymieszać z ziemniakami, dodać rozmrożony i osączony szpinak, jajko szczyptę soli i zagnieść ciasto. w rękach turlać kluseczki podłużne lub okrągłe i otaczać je delikatnie w mące ziemniaczanej by się nie kleiły. Ugotować we wrzątku.
Mięso mielone rozdrobnić dodać posiekaną cebulę i czosnek i przysmażyć na niewielkiej ilości tłuszczu lub jeśli to możliwe bez dodatku tłuszczu. Dodać bulion fasolę i kukurydzę oraz koncentrat i przyprawy .. Pogotować kilka minut . Gulasz podawać z zielonymi kluseczkami.
Wygląda ciekawie i kolorowo.Myślę, że będzie moim domownikom smakować.pozdrawiam.
OdpowiedzUsuń