Prawa autorskie
Wszelkie prawa zastrzeżone. Zdjęcia i treść są własnością autora, jakiekolwiek ich kopiowanie bez jego zgody jest złamaniem prawa..
24 marca 2011
Ziemniaczana baba z meksykańskim sosem
1 kg ziemniaków
4-5 łyżek mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 cebula
garść suszonej jarzynki
sól
pieprz
olej
szczypta majeranku
kilka suszonych grzybków
margaryna to formy
bułka tarta do formy
sezam do posypania
na sos
sos meksykański Łowicz
250 g mięsa mielonego
1 cebula
Grzybki namoczyć ugotować, odcedzić i posiekać. Ziemniaki obrać, zetrzeć razem z cebulą. Dodać mąkę przyprawić do smaku, dodać grzybki i jarzynkę, majeranek i mąkę i proszek do pieczenia, dobrze wymieszać. Formę wysmarować tłuszczem, posypać grubo tartą bułką. Wylać masę ziemniaczaną wyrównać posmarować lekko olejem, posypać sezamem i wstawić do nagrzanego piekarnika na ok 200 st .. piec ok 1 godzinę, w niższej formie krócej.
Mięso przysmażyć z cebulką, dodać sos meksykański Łowicz i zagotować.
Podawać z gorącą babą ziemniaczaną.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Napisz co myślisz o potrawie, nie zostawiaj reklam ani linków. Nie troluj.