ziemniaki ok 600 g
sos słodko kwaśny Łowicz
300 g mięsa mielonego
500 g kapusty kiszonej
200 g grzybów mrożonych
majeranek
0,5 cebuli
kawałek czerwonej papryki
bułka tarta
sól
pieprz
1 jajko
olej
szczypiorek
żółty ser
Kapustę wypłukać zalać wodą, zagotować odcedzić, dodać 2 łyżki oleju, ugotowane wcześniej grzyby, podlać 0,5 szkl wody przyprawić solą, pieprzem i majerankiem, poddusić ok 20 min. Mięso wymieszać z posiekaną cebulą, jajkiem, solą pieprzem i 2 łyżkami bułki tartej.. Zrobić małe pulpeciki rekami zmoczonymi w letniej wodzie. Przysmażyć je szybko ze wszystkich stron.
Ziemniaki obrać i pokroić w plastry. Na dnie naczynia do duszenia podlać ok 2 łyżki oleju i przysmażyć ziemniaki ok 10 min. od czasu do czasu mieszając. Przykryć je kapustą z grzybami, na wierzchu ułożyć pulpeciki i przykryć je sosem słodko kwaśnym Łowicz i pokrojoną w kostkę papryką . Przykryć i dusić ok 40 min . W razie potrzeby podlać odrobiną wody.
Podawać posypane świerzym szczypiorkiem i tartym żółtym serem
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Napisz co myślisz o potrawie, nie zostawiaj reklam ani linków. Nie troluj.