Prawa autorskie

Wszelkie prawa zastrzeżone. Zdjęcia i treść są własnością autora, jakiekolwiek ich kopiowanie bez jego zgody jest złamaniem prawa..

16 kwietnia 2011

Gołąbki w czerwonej kapuście


1 główka czerwonej kapusty
500 gr mięsa mielonego
1 cebula
szczypta ziół prowansalskich
szczypta gałki muszkatołowej
sól
pieprz
łyżka oliwy
sos meksykański Łowicz

Z kapusty wyciąć głąb, włożyć ją do garnka, zalać wodą i gotując ostrożnie zdejmować po jednym liście.
Środek kapusty można zostawić na inną potrawę, np sałatkę.
Z liści ściąć gruby nerw i ponownie włożyć do wrzątku z odrobiną octu , gotować ok pół godziny.
Mięso wymieszać z przyprawami i posiekaną drobno cebulą.
Ugotowane i przestudzone liście nadziewać mięsem i ułożyć w naczyniu do duszenia, podlać odrobiną oliwy i polać sosem meksykańskim wymieszanym z odrobiną wody. Dusić ok 1 godzinę. Gdyby było za krótko to czas wydłużyć, ponieważ czerwona kapusta jest dość twarda.
Tak przygotowane gołąbki podawać z ziemniakami obficie posypanymi koperkiem i szczypiorkiem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Napisz co myślisz o potrawie, nie zostawiaj reklam ani linków. Nie troluj.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...