Prawa autorskie

Wszelkie prawa zastrzeżone. Zdjęcia i treść są własnością autora, jakiekolwiek ich kopiowanie bez jego zgody jest złamaniem prawa..

22 kwietnia 2011

Mazurek marcepanowy



ciasto
300 g mąki
200 g margaryny Kasia
150 g cukru
3 żółtka
3 łyżki śmietany
szczypta soli

marcepan
200 g migdałow mielonych
200 g cukru pudru
sok z cytryny
aromat migdalowy

lukier
3/4 szkl cukru
woda
sok z połowy cytryny
aromat migdałowy

do dekoracji
bakalie i migdały




Składniki ciasta zagnieść i schłodzić w lodówce. Przygotować dużą blaszkę, ciasto podzielić na pół i z kazdej odkroić ok 1/5 na waleczek dookoła.
Ciasto rozwałkować na prostokąty, kwadraty czy koła, do reszty ciasta dodać ok 2 łyżki mąki i zgnieśc by było twardsze, udekorować mazurki dookoła, warkoczem, wałeczkiem czy kuleczkami.. (pomysł dowolny) Upiec w temp 180 st. ok 20 min

Migdały zmielić dokładnie i utrzeć z cukrem pudrem dodać aromat migdałowy kilka kropli i po kilka kropli soku z cytryny tak by powstała masa o konsystencji ciasta.
Zebrać i zlepić na jedną kulkę rekami zwilżonymi oliwą .
Marcepan podzielić na dwie części, rozwałkować w foli zwilżonej oliwą i wylepić wgłębienia mazurków

przygotować lukier
Cukier zalać niewielką ilością wody tak by powstała płynna masa cukrowa. Gotować do nitki (tzn kiedy podniesiona łyżka ciągnie za sobą syrop)
Zdjąć z ognia, dodać sok z cytryny i kropelkę aromatu migdałowego, ucierać az do powstania białej masy lukrowej, polać równomiernie mazurki i udekorować bakaliami i migdałami







Przepis opublikowany w




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Napisz co myślisz o potrawie, nie zostawiaj reklam ani linków. Nie troluj.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...