500 g mięsa (łopatka)
3 marchewki
150 g pieczarek
listek laurowy
pół łyżeczki przyprawy Gyros
szczypta gałki muszkatołowej
1 szkl bulionu
2 łyżki sosu sojowego
3 łyżki śmietany
garść szczypiorku
tłuszcz do smażenia
sól i pieprz do smaku
na kluseczki
300 g ugotowanych ziemniaków
1 jajko
3 łyżki mąki ziemniaczanej
Pieczarki pokroić na plasterki i przysmażyć na rozgrzanym tłuszczu, zdjąć je i na ten sam tłuszcz wrzucić pokrojone w kostkę mięso i pokrojone na spore kawałki marchewki. podsmażyć kilka minut i podlać bulionem, dodać listek laurowy i przyprawy oraz sos sojowy. dusić do miękkości ok 35-40 min. Tymczasem zgnieść na jednolite ciasto składniki na kluseczki i uformować kuleczki wielkości orzecha włoskiego. Ugotować w osolonym wrzątku. Wracamy do gulaszu - pod koniec dodać pieczarki i śmietanę. Zagotować i dodać dużo szczypiorku. Podać z gorącymi kluseczkami i sałatą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Napisz co myślisz o potrawie, nie zostawiaj reklam ani linków. Nie troluj.