Prawa autorskie

Wszelkie prawa zastrzeżone. Zdjęcia i treść są własnością autora, jakiekolwiek ich kopiowanie bez jego zgody jest złamaniem prawa..

13 maja 2011

Pieczarki faszerowane bakłażanem




4-6 dużych pieczarek
1 pierś z kurczaka
3 plastry bakłażana
1/4 cebuli
1 łyżka groszku z puszki
sól
pieprz
szczypta estragonu
szczypta oregano
250 g śmietany 12%
1 jajko
1 łyżka mąki
1 łyżka oleju
troszkę żółtego sera do posypania.

Bakłażan posolić i odstawić.
Z pieczarek wyłamać korzonki i posiekać je. Mięso pokroić w drobną kosteczkę, cebulę również drobno posiekać. Bakłażan wypłukać i osuszyć, pokroić w kosteczkę. Na tłuszczu przysmażyć mięso, trzony pieczarek, cebulę i bakłażan, doprawić do smaku, dodać groszek i wymieszać. Nadziać pieczarki ułożyć je w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym i jeśli zostaje nam nadzienie to wrzucić je na dno. śmietanę wymieszać z jajkiem i mąką, doprawić solą i pieprzem i polać pieczarki. zapiec ok 30 min w temp ok 200 st. pod koniec posypać żółtym serem. wstawić jeszcze na chwilę do piekarnika.
Podawać z grzankami posmarowanymi masłem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Napisz co myślisz o potrawie, nie zostawiaj reklam ani linków. Nie troluj.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...