1 spory bakłażan
4 ziemniaki
mięso gulaszowe ok 400 g
1 duża cebula
3 ząbki czosnku
bazylia
kolendra
kardamon
sól
pieprz
na beszamel ;
600-700 ml mleka
4 łyżki mąki
2 łyżki masła
szczypta imbiru
sól
pieprz
1 jajko
dodatkowo;
ok 100 g sera żółtego
Bakłażan pokroić w plastry i posolić. Ziemniaki obrać, pokroić w plastry i obgotować ok 10 min.
Mięso pokroić na drobno i przysmażyć z cebulą i czosnkiem oraz przyprawami.
Na dnie natłuszczonej blaszki do zapiekanek lub naczynia żaroodpornego ułożyć ziemniaki.
Bakłażan wypłukać i osączyć w ręczniku papierowym, na niewielkiej ilości tłuszczu obsmażyć z obu stron.
Ułożyć na ziemniakach. Przykryć mięsem.
przygotować beszamel;
Na patelni rozgrzać masło, wsypać mąkę i zacząć dolewać mleko, ciągle mieszając. Nie martwić się ze robią się kluski, Kiedy dodamy wszystko mleko sos powinien się już ładnie zagęścić. Resztę rozbić blenderem. Dodać sól i pieprz oraz wbić jajko i szybko rozmieszać.
Wylać na zapiekankę i zapiec ok 30 min. pod koniec zapiekania posypać serem i jeszcze na chwilę wstawić do piekarnika.
podawać z sałatą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Napisz co myślisz o potrawie, nie zostawiaj reklam ani linków. Nie troluj.