Prawa autorskie

Wszelkie prawa zastrzeżone. Zdjęcia i treść są własnością autora, jakiekolwiek ich kopiowanie bez jego zgody jest złamaniem prawa..

19 czerwca 2011

Gryczane kluski i kapusta z pieczarkami duszona w winie



na kluski
2 szkl mąki pszennej
0,5 szkl mąki gryczanej
1 łyżka oleju
1 łyżeczka soli
0,5 szkl wody

na kapustę
pół główki kapusty ok 800 g
250 g pieczarek
1 cebula
ok 20 g czosnku, 2-4 ząbki
majeranek
pieprz ziołowy
kolendra
2 listki laurowe
garść żurawiny
pół szkl czerwonego wina
2 łyżki oleju

kluski;
Wszystkie składniki wymieszać i zgnieść na jednolite ciasto. uformować z niego wałki i kroić je na plasterki, lekko ututlać w rękach by się troszkę skręciły.
Ugotować we wrzątku i podawać do obiadu.

kapusta duszona;
Kapustę posiekać i wrzucić na chwilę na wrzątek w celu sparzenia. Odcedzić. Na patelni rozgrzać tłuszcz, wrzucić posiekaną cebulę, i czosnek, za chwilę dodać pokrojone w kostkę pieczarki, poddusić i odparować, dodać odcedzoną kapustę, podlać winem i dodać przyprawy oraz żurawinę, dusić do miękkości i odparowania. Podawać z kluskami. Mogą być łazanki.


Opublikowane w



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Napisz co myślisz o potrawie, nie zostawiaj reklam ani linków. Nie troluj.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...