Prawa autorskie

Wszelkie prawa zastrzeżone. Zdjęcia i treść są własnością autora, jakiekolwiek ich kopiowanie bez jego zgody jest złamaniem prawa..

14 czerwca 2011

Imbirowy kurczak z rzodkiewką



700 g piersi z kurczaka
200 g rzodkiewek
50 g korzenia imbiru
pół łyżeczki imbiru w proszku
szczypta bazylii
szczypiorek
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru
2 łyżki oliwy
200 g śmietany




Rzodkiewki oczyścić, zalać wodą i zagotować. Odcedzić i przestudzić. Mięso pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić mięso i przysmażać. Rzodkiewki pokroić w plasterki, dodać do mięsa, dodać również imbir starty na tarce i imbir w proszku, doprawić solą, cukrem, pieprzem i bazylią.
Odparować i lekko przyrumienić mięso. Na koniec dodać rozmieszaną śmietanę i doprowadzić tylko do wrzenia po czym wyłączyć juz ogień. Posypać posiekanym szczypiorkiem.
Podawać z młodymi ziemniaczkami posypanymi koperkiem i sałatą.

2 komentarze:

  1. Wygląda apetycznie.Nigdy nie podawałam tak rzodkiewek.Zobaczymy jak będzie smakować.Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń

Napisz co myślisz o potrawie, nie zostawiaj reklam ani linków. Nie troluj.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...