makaron penne ok 300 g
400 g szpinaku
300 g piersi z kurczaka
2 łyżki siekanego szczypiorku
3 ząbki czosnku
szczypta majeranku
2-3 gałązki bazylii
sól
pieprz czarny
pieprz ziołowy
2-3 łyżki oleju
3 łyżki śmietany
2 łyzki sera żółtego do posypania
Makaron ugotować na półmiękko przepłukać zimną wodą i odcedzić. Szpinak włozyć do pojemnika robota, dodać szczypiorek, zmięty czosnek, bazylię, 2 łyżki oleju, i zmielić na jednolitą pastę. Mięso pokroić w drobną kostkę i przyrumienić na łyżce oleju z dodatkiem soli i pieprzu ziołowego. przełozyć w inne miejsce i na patelnię włożyć zmiksowany szpinak, doprawić solą i pieprzem, dodać śmietanę i zagotować. Naczynie żaroodporne wysmarować lekko tłuszczem, włożyć makaron, przykryć sosem szpinakowym, posypać przyrumienioną pierś z kurczaka i posypać żółtym serem. zapiec w piekarniku ok 30 min.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Napisz co myślisz o potrawie, nie zostawiaj reklam ani linków. Nie troluj.