Prawa autorskie

Wszelkie prawa zastrzeżone. Zdjęcia i treść są własnością autora, jakiekolwiek ich kopiowanie bez jego zgody jest złamaniem prawa..

21 lipca 2011

Żeberka z jarzębiną i duszona kapusta na kolorowo






żeberka 3 porcje
3 łyżki konfitury z jarzębiny
pieprz grubo mielony
1 cebula
2 ząbki czosnku
szczypta bazylii
1 łyżeczka cukru
sól
100 ml wina czerwonego
tłuszcz do smażenia

na kapustę
pół główki kapusty ok 700 g
2 pomidory
1 marchewka
1 łyżeczka kminku
szczypta bazylii
1 łyżeczka suszonych pomidorów
1-2 ząbki czosnku
5 oliwek czarnych
3 łyżki oleju
sól
grubo mielony pieprz

Mięso poporcjować umyć i osuszyć. Na patelni rozgrzać tłuszcz i położyć porcje. Przyrumienić z obu stron. dodać cebulę, kiedy się przyrumieni ułożyć ją na mięsie, posypać czosnkiem pokrojonym na drobne plasterki posolić i oprószyć grubym pieprzem i bazylią, podlać winem, na każdej porcji ułożyć łyżkę jarzębiny.Przykryć pokrywką i dusić, w razie potrzeby uzupełniać płyn wodą.

Kapustę pokroić najlepiej w kwadraciki o boku ok 3 cm. wrzucić na wrzątek w celu sparzenia. Odcedzić, dodać olej, pomidory, marchewkę pokrojoną na cienkie plasterki, czosnek również w plasterkach oraz przyprawy i dusić pod przykryciem ok 20 min. pod koniec dodać pokrojone na plasterki oliwki. i odparować.

Kapustę wyłożyć na półmisek, Na kapuście ułożyć żeberka.
Polewać przed podaniem niewielką ilością konfitury jarzębinowej.



1 komentarz:

  1. Witam. Nominuję Twój bloog w akcjii ,, One Lovely Blog Award " http://kuchniababcigramolki-buni.blogspot.com/2011/07/ancuszek-wyroznien-i-nominacji.html .Pozdrawiam ( zerknij co trzeba zrobić dalej )

    OdpowiedzUsuń

Napisz co myślisz o potrawie, nie zostawiaj reklam ani linków. Nie troluj.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...