2 szkl mąki
pół szkl cukru
100 g margaryny Kasia
1 łyżka śmietany
pół łyżeczki proszku do pieczenia
2 żółtka
nadzienie
300 g serka homogenizowanego waniliowego
2 żółtka
250 g borówek
Ciasto zagnieść, wyłożyć nasmarowaną niewielką formę, tortownicę lub blaszkę. Podciągnąć brzegi, podpiec na rumiano. Borówki wypłukać i zasypać 2 łyżeczkami cukru, wymieszać. Serek utrzeć z żółtkami, wylać na podpieczonym spodzie i posypać borówkami. Piec ok 30 min w temp 180 st.
Super przepis ;) szybko i prosto!
OdpowiedzUsuńCiasto upiekłam w foremce do tart a od siebie dołożyłam 10 min przed końcem pieczenia ubite na sztywno 4 pozostałe białka z szklanka cukru, powstała pyszny biały obłoczek jako ukoronowanie borówek :)
Mniam Mniam szkoda tylko że jeszcze takie gorące...
Asia
Dziękuję za wykorzystanie przepisu i komentarz :) smacznego
UsuńReniu,fajny ,latwy przepis,mysle ,ze borowki mozna rowniez zastapic innymi owocami.moze brzoskwiniami z puszki...?Lubie zagladac do Twoich propozycji kulinarnych,rowniez na PP sa inspirujace-dzieki !Pozdrawiam ! Ewa
OdpowiedzUsuń