
5 małych równych papryk
1 szkl kaszy jaglanej
1 łyżka suszonych pomidorów
300 g mięsa (łopatka)
duża garść posiekanej kolorowej papryki
4 ząbki czosnku
pół cebuli
szczypta oregano
szczypta majeranku
sól
pieprz
2 jajka
tłuszcz do smażenia
na sos:
dwie łyżki posiekanej papryki
2 łyżki koncentratu
2 ząbki czosnku
2 łyżki oleju
200 ml śmietany
1 łyżeczka mąki
pół szkl wody
szczypta oregano
szczypta bazylii
sól pieprz

Nadziewać paprykę i przykryć kapelusikami. Ustawić papryki w naczyniu żaroodpornym lub brytwance, podlać na dno troszkę oleju, paprykę również skropić oliwą, podlać wodą. Brytwankę okryć folią aluminiową i wstawić do piekarnika na ok 40 - 50 min.. w temp 200 st.
Przygotować sos: W rondelku przyrumienić paprykę i czosnek, dodać wodę i rozrobioną z mąką śmietanę oraz koncentrat pomidorowy i przyprawy. Ciągle mieszając zagotować sos po czym zmiksować blenderem.
Paprykę podawać z sosem. Przyozdobić natką .
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Napisz co myślisz o potrawie, nie zostawiaj reklam ani linków. Nie troluj.