1 porcja rosołowa (kurczak)
pół cebuli
4 ziemniaki
1 marchewka
1 kukurydza
1 pomidor
bazylia
czubrica czerwona
makaron drobny ok 4 łyżki
Kukurydzę ugotować w osolonym wrzątku, wystudzić i oderwać wszystkie ziarna. Porcję rosołową wypłukać i zalać 2 l wody. Nastawić na ogień. Dodać marchewkę i cebulę. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Dodać do zupy ziemniaki i pokrojoną w kostkę paprykę, pomidor drobno pokrojony bez skórki, oraz kukurydzę (jeśli była duża to ok 3/4) i gotować do miękkości. Doprawić do smaku bazylią i czubricą. Pod koniec wyjąć porcje rosołową oddzielić mięso i wrzucić do zupy. Dodać makaron i jeszcze chwilę pogotować. Posypać natką pietruszki.
bardzo lubię zupę męksykańską. Zazwyczaj robię z mięsem mielonym.
OdpowiedzUsuń