600 g mięsa wieprzowego (szynka, łopatka)
3 marchewki
1 średni por
2 liście selera
szczypta papryki słodkiej
szczypta papryki ostrej
szczypta majeranku
szczypta lubczyku
szczypta tymianku
szczypta gorczycy białej
1 cebula
1 pomidor
tłuszcz do smażenia
2 łyżki oliwy
Mięso pokroić w sporą kostkę posypać przyprawami, skropić oliwą i wymieszać, cebulę w piórko, marchewkę w 3-4 centymetrowe kawałki. Na patelni rozgrzać tłuszcz, wrzucić mięso, przyrumienić z każdej strony, dodać cebulę i marchewkę. posmażyć na ostrym ogniu kilka minut, po czym podlać bulionem lub wodą. ok pół szkl.dodać posiekanego pora i listki selera, dusić do miękkości.. Pod koniec dodać pomidor pokrojony w kostkę i trochę odparować potrawę.
Podawać z ziemniakami z wody posypanymi koperkiem, dodatkowo można podać sałatkę lub pomidory z cebulką
Przepis opublikowany w
wygląda smakowicie :) Skąd nazwa "cygański"??
OdpowiedzUsuńUżyłam zestawu przypraw jakie zawiera mieszanka cygańska .. do tego mieso i warzywa.. wydaje mi się ze z nazwą nie przedobrzyłam ;P
OdpowiedzUsuńMmm, jak bogato na Twoim talerzu :D Nazwa trafiona w dziesiątkę :)
OdpowiedzUsuń