Prawa autorskie

Wszelkie prawa zastrzeżone. Zdjęcia i treść są własnością autora, jakiekolwiek ich kopiowanie bez jego zgody jest złamaniem prawa..

7 września 2011

Gulasz z serc indyczych ryż i buraczki glazurowane

500 g serc indyczych
1 cebula
2 marchewki
majeranek
sól
pieprz
1 łyżeczka jarzynki
1 łyżka mąki


na ryż
1 szkl ryżu
2 szkl wody
1 łyżeczka suszonych pomidorów
1 łyżka oleju
szczypta sol
i

na buraczki
5-6 szt buraczków ćwikłowych małych
pół szk czerwonego wina
pół szkl cukru




Serca oczyścić, wymoczyć i zalać czystą wodą tak by pływały. Dodać pokrojoną drobno cebulę i marchewkę w całości, doprawić solą i majerankiem i jarzynką, ugotować do miękkości.
Buraczki umyć, zalać wodą i ugotować.
Ryż ugotować z dodatkiem soli, pieprzu i suszonych pomidorów. Pozostawić pod przykryciem.
Serca wyjąć z bulionu łyżką cedzakową, marchewkę również i pokroić na plasterki. Wrzucić ponownie do bulionu. Dodać posiekany czosnek i gotować odparowując nadmiar płynu. Pod koniec podprawić mąką rozrobioną w malej ilości wody.
Ugotowane buraczki obrać i przekroić dekoracyjnie lub na zwykłe plastry. Na patelni zagotować wino z cukrem aż wytworzy się syrop. Dodać buraczki i obracać je gotując ok 5-7 min.
Na talerzu nakładać porcje gulaszu z serc, na nie kulki ryżu i obok buraczki polane dodatkowo glazurą.

2 komentarze:

  1. A słyszałaś kiedyś o gotowaniu na herbacie? Ja ostatnio to odkryłem zupełnie przypadkiem tutaj http://klub.dilmah.pl/blog/2011/07/21/gotujemy-na-herbacie-1/ I dośc zaintrygowany wypróbowałem :) Super wyszło :) polecam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. No przyznam szczerze że nie słyszalam .. moze wypróbuje kiedys przy okazji :)

    OdpowiedzUsuń

Napisz co myślisz o potrawie, nie zostawiaj reklam ani linków. Nie troluj.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...