Prawa autorskie

Wszelkie prawa zastrzeżone. Zdjęcia i treść są własnością autora, jakiekolwiek ich kopiowanie bez jego zgody jest złamaniem prawa..

28 września 2011

Zapiekanka ziemniaczana z bakłażanem



1 bakłażan
3-4 ziemniaki
2 pomidory
garść czarnych oliwek
oregano
przyprawa do potraw włoskich
300 ml śmietany
1 łyżeczka przyprawy Tzatziki
1 jajko
sól
pieprz
tłuszcz do smażenia
żółty ser do posypania


Ziemniaki obrać, pokroić w plastry i obgotować ok 5-7 min. Odcedzić i wystudzić.
Bakłażan pokroić w plastry, posolić i odstawić na ok 1 godzinę. Wypłukać pod bieżącą wodą i osączyć.
Bakłażan przyrumienić na patelni z obu stron. Pomidory i oliwki pokroić w plasterki. W naczyniu żaroodpornym nasmarować oliwą dno i ułożyć warstwami ziemniaki, bakłażan, pomidory, posypać przyprawami i polać trochę śmietanką wymieszaną z jajkiem i przyprawą Tzatziki i znów ułożyć warstwę ziemniaków, bakłażana, pomidory i posypać oliwkami. Znów posypać przyprawami i polać resztą śmietanki. Wierzch posypać startym serem.
Podawać do mięs lub ryb.

1 komentarz:

  1. Oryginalny przepis :) Nie wiem czemu ale omijam bakłażana z daleka.... Trzeba to zmienić :)

    OdpowiedzUsuń

Napisz co myślisz o potrawie, nie zostawiaj reklam ani linków. Nie troluj.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...