Knedle z mięsem i sosem grzybowym


na ciasto
500 g ugotowanych ziemniaków
200 g mąki
sól
jajko

nadzienie
300 g mięsa mielonego
pół cebuli
pół łyżeczki suszonej pokruszonej papryki
szczypta bazylii
szczypta ziół prowansalskich
olej do smażenia
1 jajko
2 łyżki bułki tartej

sos grzybowy
300 g grzybów leśnych mrożonych
pół szkl mleka
szczypta oregano
szczypta majeranku
200 ml śmietany
1 łyżka maki
sól
pieprz

Z ziemniaków maki i jajka zagnieść miękkie ciasto kopytkowe.

Mięso rozdrobnić i przyrumienić na patelni na łyżce oleju, dodać posiekaną cebulę i przyprawy. Lekko wysmażyć.
Wystudzone mięso wymieszać z jajkiem i tartą bułką.

Z ciasta zrobić wałek. podzielić na części wielkości brzoskwinki. Każdy kawałek rozpłaszczyć i nakladać nadzienie. Formować owalne knedle.
Ugotować we wrzątku.
Przygotować sos;
Rozmrożone grzyby ugotować. Odcedzić. Zalać mlekiem, dodać przyprawy i zagotować. Smietanę wymieszać z mąką i dodać do grzybów. Wymieszać i jeszcze chwilę pogotować.

Knedle podawać polane sosem.



Komentarze

Prześlij komentarz

Napisz co myślisz o potrawie, nie zostawiaj reklam ani linków. Nie troluj.