1 szkl. ryżu
400 g mięsa mielonego
szczypta oregano
szczypta bazylii
szczypta ziół prowansalskich
pół łyżeczki papryki słodkiej
sól
pieprz
2 jajka
pół szkl wody
1 pomidor
żółty ser do posypania
na sałatkę
sałata rzymska kilka liści
rukola 1 duża garść
1 jabłko
pół cebuli
1 duży pomidor
sól
1 łyżeczka cukru
oliwa.
Ryż ugotować w dwu szkl wody, wystudzić. Wymieszać z mięsem mielonym. Dodać przyprawy jajka i wodę. dobrze wymieszać. Wyłożyć w nałtuszczone naczynie żaroodporne dobrze wyrównać i przykryć plasterkami pomidora. Posypać serem i zapiec ok 40 min w temp ok 200 st
Przygotować sałatkę ; Sałatę i rukolę wypłukać i osuszyć, pokroić niezbyt drobno. Pomidor, cebulę i jabłko pokroić w kostkę, dodać do sałatki,
Posolić posypać cukrem, wymieszać i odstawić. Przed podaniem doprawić oliwą.
Smaczne zestawienie :)
OdpowiedzUsuń