Prawa autorskie

Wszelkie prawa zastrzeżone. Zdjęcia i treść są własnością autora, jakiekolwiek ich kopiowanie bez jego zgody jest złamaniem prawa..

27 listopada 2011

Kaczka duszona w pomarańczach










1 nieduża kaczka
3 pomarańcze
1 cebula
3 marchewki
2 goździki
szczypta kolendry
szczypta majeranku
szczypta ziół prowansalskich
sól
pieprz kolorowy grubo mielony
1 łyżeczka słodkiej papryki
1 papryczka chili
1 szkl bulionu
2 łyżki miodu
1 duże jabłko

ziemniaki





Oczyszczoną kaczkę natrzeć solą pieprzem i papryką, półtorej pomarańczy wycisnąć na sok którym oblać kaczkę i wlać trochę do środka. Do środka włożyć też wyciśnięte skórki z pomarańczy, Połowę pomarańczy pokroić na plastry i razem z cebulą obłożyć nimi kaczkę. Kaczkę w tym stanie włożyć do naczynia, przykryć i wstawić do lodówki na ok 12 godzin. Na drugi dzień kaczkę włożyć do garnka lub naczynia do duszenia, Przelać resztę marynaty. Z kaczki wyjąć skórki pomarańczowe a na to miejsce włożyć jabłko pokrojone na kawałki. Podlać bulionem, dodać pokrojoną marchewkę i przyprawy, oraz pół posiekanej drobno papryczki chili. Dodać miód i dusić ok 2 godziny na wolnym ogniu. Kaczkę można obrócić w czasie duszenia. Ziemniaczki upiec w piekarniku lub we frytownicy z resztą papryczki chili, posypać też solą, pieprzem i czerwoną papryczką i skropić oliwą. Uduszoną kaczkę wyjąć na półmisek, upieczone w niej jabłka wrzucić do sosu, Trochę marchewki wyłowić do dekoracji a resztę sosu zmiksować, w razie potrzeby zagęścić łyżeczką mąki kukurydzianej lub zwykłej. Polewać sosem kaczkę w porcjach.





Przepis nagrodzony wyjazdem na warsztaty z Kamisem 

1 komentarz:

  1. Jaka elegancka...wyjątkowo wykwintna propozycja na elegancki obiad :)

    OdpowiedzUsuń

Napisz co myślisz o potrawie, nie zostawiaj reklam ani linków. Nie troluj.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...