Prawa autorskie
Wszelkie prawa zastrzeżone. Zdjęcia i treść są własnością autora, jakiekolwiek ich kopiowanie bez jego zgody jest złamaniem prawa..
27 listopada 2011
Karkówka w czarnych porzeczkach
500 g karkówki
3 łyżki dżemu z czarnej porzeczki
szczypta ziół prowansalskich
szczypta majeranku
ziele angielskie
szczypta imbiru
1 cebula
2 łyżki śmietany
tłuszcz do smażenia
Karkówkę oczyścić i pokroić w plastry. Trochę postukać je młotkiem ale delikatnie.
Na patelni rozgrzać tłuszcz, położyć karkówkę, przysmażyć z jednej strony, obrócić i na wierzchu rozłozyć dżem, posypać posiekaną cebulą, dodać przyprawy i podlać ok pół szkl wody. Dusić ok 35 min. Pod koniec wyjąć plastry karkówki, sos zmiksować blenderem i dodać śmietanę. Wymieszać i zagotować. Karkówkę polewać sosem na talerzu. Podać z ziemniakami z wody i dowolną surówką lub gotowaną marchewką.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Nigdy nie próbowałam mięsa z czarną porzeczką. Zainspirowałaś mnie, do popróbowania :)
OdpowiedzUsuńBrzmi i wygląda smakowicie.
OdpowiedzUsuńojej, w czarnych porzeczkach?
OdpowiedzUsuńbrzmi niesłychanie apetycznie!