Prawa autorskie

Wszelkie prawa zastrzeżone. Zdjęcia i treść są własnością autora, jakiekolwiek ich kopiowanie bez jego zgody jest złamaniem prawa..

20 listopada 2011

Wołowina pikantna z fasolą i kluski śląskie




500 g wołowiny (szponder)
2 marchewki
3 ząbki czosnku
1 cebula
200 g namoczonej fasoli Jaś
4 ziarna ziela angielskiego
4 owoce jałowca
1 łyżka oleju
2 szkl bulionu
2 łyżki koncentratu pomidorowego
zielony liść pora

na marynatę
szczypta pieprzu
szczypta ziela angielskiego
1 łyżeczka mąki kukurydzianej
szczypta papryki czerwonej
szczypta kminku
szczypta gałki muszkatołowej
szczypta pieprzu cayenne
2 łyżki oliwy
1 papryczka chili

Mięso umyć, pokroić na plastry. Wszystkie przyprawy wymieszać i najlepiej razem utłuc. Papryczkę chili i czosnek posiekać drobniutko i dodać do marynaty, dodać oliwę wymieszać i umoczyć w marynacie wszystkie plastry mięsa. Odstawić do lodówki na kilka godzin.
Marchewkę obrać i pokroić na plasterki, cebulę pokroić w kostkę. W głębokiej patelni rozgrzać łyżkę tłuszczu włożyć mięso, fasolę, marchewkę i cebulę. dodać ziele angielskie i jałowiec. Dusić pod przykryciem ok 90 min, Podlewać bulionem kiedy wyparuje. Pod koniec dodać resztę bulionu pokrojony drobno liść pora i koncentrat pomidorowy. Zagotować.
Podawać z kluskami śląskimi lub ryżem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Napisz co myślisz o potrawie, nie zostawiaj reklam ani linków. Nie troluj.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...