główka kiszonej kapusty w całości
1 szkl kaszy gryczanej
sól
pieprz
pół cebuli
olej rzepakowy ciemny
1 jajko
Kapuściane liście oddzielić pojedynczo, włożyć do wrzątku i ugotować. Gotowanie zależne jest od kapusty, trzeba sprawdzać by nie były za twarde.
Kaszę gryczaną ugotować na 2 szkl wody z dodatkiem soli. pozostawić pod przykryciem na ok pół godziny. Cebulę przysmażyć na ciemnym oleju i dodać do kaszy. Doprawić solą i pieprzem, dodać jajko i wymieszać. Nadzienie wkładać do przygotowanych liści i zawijać tradycyjne gołąbki. Ułożyć na dnie jeden lub dwa liście i na nich układać gołąbki w naczyniu do duszenia. przykryć je również na wierzchu liściem kapusty.
Podlać ok 3/4 szl wody i kilka łyżek oleju ciemnego rzepakowego.
Dusić pod przykryciem ok 45 min.
zaciekawiłaś mnie ta kaszą w gołąbkach... u mnie zazwyczaj jest ryż... Trzeba będzie popróbować :)
OdpowiedzUsuńsą pyszne ale robimy je tylko na wigilię, taka tradycja rodzinna .. polecam
OdpowiedzUsuńTE GOŁABKI SA SUPER MOJA BABCI AJE ZAWSZE ROBIŁA NA WIGILIE
OdpowiedzUsuń. TERAZ ICH NIE MAMY BO NIE MA JAK ZAKISIC KAPUSTY.