Prawa autorskie

Wszelkie prawa zastrzeżone. Zdjęcia i treść są własnością autora, jakiekolwiek ich kopiowanie bez jego zgody jest złamaniem prawa..

26 grudnia 2011

Gołąbki z kaszą gryczaną w kiszonej kapuście


główka kiszonej kapusty w całości
1 szkl kaszy gryczanej
sól
pieprz
pół cebuli
olej rzepakowy ciemny
1 jajko

Kapuściane liście oddzielić pojedynczo, włożyć do wrzątku i ugotować. Gotowanie zależne jest od kapusty, trzeba sprawdzać by nie były za twarde.
Kaszę gryczaną ugotować na 2 szkl wody z dodatkiem soli. pozostawić pod przykryciem na ok pół godziny. Cebulę przysmażyć na ciemnym oleju i dodać do kaszy. Doprawić solą i pieprzem, dodać jajko i wymieszać. Nadzienie wkładać do przygotowanych liści i zawijać tradycyjne gołąbki. Ułożyć na dnie jeden lub dwa liście i na nich układać gołąbki w naczyniu do duszenia. przykryć je również na wierzchu liściem kapusty.
Podlać ok 3/4 szl wody i kilka łyżek oleju ciemnego rzepakowego.
Dusić pod przykryciem ok 45 min.

3 komentarze:

  1. zaciekawiłaś mnie ta kaszą w gołąbkach... u mnie zazwyczaj jest ryż... Trzeba będzie popróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  2. są pyszne ale robimy je tylko na wigilię, taka tradycja rodzinna .. polecam

    OdpowiedzUsuń
  3. TE GOŁABKI SA SUPER MOJA BABCI AJE ZAWSZE ROBIŁA NA WIGILIE
    . TERAZ ICH NIE MAMY BO NIE MA JAK ZAKISIC KAPUSTY.

    OdpowiedzUsuń

Napisz co myślisz o potrawie, nie zostawiaj reklam ani linków. Nie troluj.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...