400 g ugotowanych ziemniaków
200 g mąki
1 jajko
szczypta soli
2 łyżki bułki tartej
1 łyżka oliwy
na sos
150 g pieczarek
1 mała cebula
200 ml śmietany 10%
sól
pieprz
Z ziemniaków, mąki jajka i szczypty soli zagnieść ciasto kopytkowe. Ciasto podzielić na kawałki i uturlać z nich wałeczki, trochę cieńsze niż na kopytka.
otoczyć delikatnie w mące i każdy kluseczek w rękach lekko rozwałkować jak kluseczki gniocci. Ugotować kluseczki we wrzątku, odcedzić, przelać zimną wodą i wystudzić. Do naczynia frytownicy ActiFry włożyć kluseczki, polać łyżką oliwy i posypać tartą bułką. Lekko przemieszać obracając ręką mieszak tak by otoczyć w tłuszczu i bułce wszystkie kluseczki. Uruchomić maszynę na 30 min.
Przygotować sos. Pieczarki opłukać i drobniutko pokroić dodać posiekaną cebulkę podlać łyżką oleju i wysmażyć. Pod koniec dodać śmietanę i ciągle mieszając zagotować. Podawać z upieczonymi na słoty kolor kluseczkami.
Właśnie widziałam tę frytownicę już u innych dziewczyn na blogu i przyznam, że mnie frapuje. To znaczy nie mam miejsca na nowy sprzęt ale ta łyżka oleju brzmi ciekawie. Podpowiedz mi proszę czy myślisz, że dałoby radę usmażyć w niej np. kalmary? (uwielbiam smażone owoce morza ale rzadko robię bo potem czuć w całym domu olejem)
OdpowiedzUsuńDzięki!
Same kalmary nie wiem , ale owoce morza robiłam i wyszły wyśmienite.. przepis wkrótce.
OdpowiedzUsuńbardzo fajna ta frytownica i tyle pysznych rzeczy mozna w niej przyzrzadzic:)
OdpowiedzUsuńSwietny ten przepis te ziemniaczki wygladaja rewelacyjnie czy da sie z tego przepisu upiec je poprostu w piekarniku? ta maszyna dosc droga i brak miejsca w malej kuchni:/
OdpowiedzUsuńMyslę ze upieczone w piekarniku wyjdą równie fajne.. Frytownica robi to w nieco inny sposób.
OdpowiedzUsuń