2 szkl mąki
1 jajko
szczypta soli
woda
mak;
1 szkl maku
3 łyżki cukru
aromat migdałowy
Z podanych składników zagnieść ciasto kluskowe rozwałkować cienko. Zagotować w garnku wodę i skubać palcami ciasto wrzucać szybko do wrzątku. Odcedzić, przepłukać zimną wodą i odstawić.
Mak zalać wrzątkiem i po sparzeniu odcedzić. Włożyć do makutry i tradycyjnie ucierać wałkiem aż mak pusci mleczko. Dodać cukier i aromat migdałowy (kilka kropli)
jadłąm je tylko raz w życiu.
OdpowiedzUsuńale wiem, są okrutnie pyszne!
Kluski z makiem są zawsze na moim wigilijnym stole :) Fantastycznie się prezentują :)
OdpowiedzUsuńNa moim wigilijnym stole zawsze goszcza makowki,to jest typowe dla slaska.Klusek z makiem ,nigdy jeszcze nie podawalam na wigilie,ale mysle ze na nastepna wigilie skorzystam z tego przepisu.
OdpowiedzUsuń