Prawa autorskie

Wszelkie prawa zastrzeżone. Zdjęcia i treść są własnością autora, jakiekolwiek ich kopiowanie bez jego zgody jest złamaniem prawa..

27 grudnia 2011

Kluski z makiem


ciasto
2 szkl mąki
1 jajko
szczypta soli
woda
mak;
1 szkl maku
3 łyżki cukru
aromat migdałowy

Z podanych składników zagnieść ciasto kluskowe rozwałkować cienko. Zagotować w garnku wodę i skubać palcami ciasto wrzucać szybko do wrzątku. Odcedzić, przepłukać zimną wodą i odstawić.
Mak zalać wrzątkiem i po sparzeniu odcedzić. Włożyć do makutry i tradycyjnie ucierać wałkiem aż mak pusci mleczko. Dodać cukier i aromat migdałowy (kilka kropli)
Wymieszać mak z kluseczkami.

3 komentarze:

  1. jadłąm je tylko raz w życiu.
    ale wiem, są okrutnie pyszne!

    OdpowiedzUsuń
  2. Kluski z makiem są zawsze na moim wigilijnym stole :) Fantastycznie się prezentują :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Na moim wigilijnym stole zawsze goszcza makowki,to jest typowe dla slaska.Klusek z makiem ,nigdy jeszcze nie podawalam na wigilie,ale mysle ze na nastepna wigilie skorzystam z tego przepisu.

    OdpowiedzUsuń

Napisz co myślisz o potrawie, nie zostawiaj reklam ani linków.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...