Udziec indyczy ok 500 g
6 małych ziemniaków
100 g pieczarek
20 cm pora
szczypta bazylii
1 łyżeczka słodkiej papryki
1 marchewka
pół łyżeczki czosnku granulowanego lub 3 ząbki
sól
pieprz
3/4 szkl bulionu
1 łyżka oleju
na surówkę
1 mała kapusta pekińska
1 puszka czerwonej fasoli
pół papryki czerwonej
pół cebuli
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżeczka cukru
szczypta soli
sos winegret
Udziec indyczy oczyścić. Pokroić w paseczki, opruszyć przyprawami, zwinąć w ślimaczki i spiąć wykałaczką.
Ziemniaki obrać i przekroić na ćwiartki. Por i marchewkę pokroić ukośnie na plastry, Pieczarki oczyścić i wypłukać, osuszyć, pokroić na plasterki i wszystkie składniki włożyć do patelni frytownicy dodać resztę przypraw i łyżkę oleju. Uruchomić frytownicę i ustawić minutnik na 40 minut.
Po upływie 10 minut podlać bulionem po 15 minutach podlać jeszcze raz.
W tym czasie przygotować surówkę, Pokroić drobno kapustę, dodać osączoną z zalewy fasolę, pokrojoną w kosteczkę paprykę i drobno posiekaną cebulę.
Skropić sokiem z cytryny posypać solą i cukrem. Przed podaniem dodać sos winegret i wymieszać.
Uwielbiam mięso z uda indyczego, więc podoba mi się Twoje danie...
OdpowiedzUsuń