2 marchewki
1 pietruszka
1 cebula
1 łyżka Vegety
listek laurowy
1 cytryna
sól
pieprz
żelatyna
do dekoracji;
papryczka
garść białych porzeczek (mrożone)
jajko
plasterki cytryny
2 oliwki
Sprawioną rybę skropić sokiem z cytryny. W garnku zagotować ok 2 l wody, dodać sól, pieprz, listek laurowy, ziele angielskie, marchewkę, pietruszkę, cebulę i Vegetę. Ugotować wywar. Wyjąć warzywa i ostrożnie włożyć szczupaka w całości zwijając go w literę "c" Gotować na bardzo wolnym ogniu ok 15 min. Odlać litr czystego wywaru i rozpuścić w nim żelatynę, doprawić sokiem z cytryny.
Rybę ostrożnie wyjąć z wywaru i ułożyć na półmisku. Ponacinać grzbiet ryby tak by można było włożyć plasterki marchewki i pietruszki, do otworów włożyć białe porzeczki i obsypać dookoła. Do oczu włożyć oliwki, udekorować papryczką i warzywami wedle uznania, do pyska włożyć ugotowane na twardo jajko obrane ze skorupki. Całość oblać tężejącą galaretką. Zastudzić.
już widziałam na facebooku. Ten potwór wygląda niesamowicie! Brak mi epitetów gdyż jestem pod zbyt dużym wrażeniem!!!
OdpowiedzUsuńO mamo! Cóż za potrawa, cóż za zdjęcia, cóż za podanie, gratuluję.
OdpowiedzUsuń