Prawa autorskie

Wszelkie prawa zastrzeżone. Zdjęcia i treść są własnością autora, jakiekolwiek ich kopiowanie bez jego zgody jest złamaniem prawa..

26 grudnia 2011

Szczupak w galarecie z białymi porzeczkami


1 szczupak ok 1200g
2 marchewki
1 pietruszka
1 cebula
1 łyżka Vegety
ziele angielskie
listek laurowy
1 cytryna
sól
pieprz
żelatyna
do dekoracji;
papryczka
garść białych porzeczek (mrożone)
jajko
plasterki cytryny
2 oliwki

Sprawioną rybę skropić sokiem z cytryny. W garnku zagotować ok 2 l wody, dodać sól, pieprz, listek laurowy, ziele angielskie, marchewkę, pietruszkę, cebulę i Vegetę. Ugotować wywar. Wyjąć warzywa i ostrożnie włożyć szczupaka w całości zwijając go w literę "c" Gotować na bardzo wolnym ogniu ok 15 min. Odlać litr czystego wywaru i rozpuścić w nim żelatynę, doprawić sokiem z cytryny.
Rybę ostrożnie wyjąć z wywaru i ułożyć na półmisku. Ponacinać grzbiet ryby tak by można było włożyć plasterki marchewki i pietruszki, do otworów włożyć białe porzeczki i obsypać dookoła. Do oczu włożyć oliwki, udekorować papryczką i warzywami wedle uznania, do pyska włożyć ugotowane na twardo jajko obrane ze skorupki. Całość oblać tężejącą galaretką. Zastudzić.










Opublikowane w




2 komentarze:

  1. już widziałam na facebooku. Ten potwór wygląda niesamowicie! Brak mi epitetów gdyż jestem pod zbyt dużym wrażeniem!!!

    OdpowiedzUsuń
  2. O mamo! Cóż za potrawa, cóż za zdjęcia, cóż za podanie, gratuluję.

    OdpowiedzUsuń

Napisz co myślisz o potrawie, nie zostawiaj reklam ani linków. Nie troluj.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...