Prawa autorskie

Wszelkie prawa zastrzeżone. Zdjęcia i treść są własnością autora, jakiekolwiek ich kopiowanie bez jego zgody jest złamaniem prawa..

7 grudnia 2011

Tortellini z sosem meksykańskim i pieczarkami




Tortellini

ciasto

450 g mąki
300 ml wrzątku
1 łyżeczka soli
1 łyżka oleju

nadzienie

1 udko ugotowane w rosole
1 marchewka
sól
pieprz
pół bułeczki
1 jajko





sos

1 słoik 370 ml sosu meksykańskiego Łowicz
100 g pieczarek
pół papryki
1 cebula
3 ząbki czosnku
olej do smażenia
pół puszki kukurydzy






Przygotować ciasto; Do mąki dodać sól i olej zalać wrzątkiem i szybko zagnieść ciasto (początkowo łyżką)
Nadzienie; Udko marchewkę i bułkę zmielić w maszynce do mięsa dodać jajko, przyprawić solą i pieprzem wymieszać.
Ciasto rozwałkować i pokroić radełkiem w kwadraciki o boku ok 5 cm . Nakładać malutkie porcyjki nadzienia zwijać w rożek i na palcu sklejać małe kółeczka tortellini.
Ugotować we wrzątku.

Przygotować sos;
Pieczarki pokroić na plasterki, cebulę posiekać drobno, paprykę w paseczki, pokroić czosnek, dodać oliwę i podsmażyć wszystko od czasu do czasu mieszając. Pod koniec dodać sos meksykański i kukurydzę, zagotować i dodać ugotowane pierożki tortellini, Wymieszać, podgrzać i podawać posypane natką pietruszki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Napisz co myślisz o potrawie, nie zostawiaj reklam ani linków.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...