Tortellini
ciasto
450 g mąki
300 ml wrzątku
1 łyżeczka soli
1 łyżka oleju
nadzienie
1 udko ugotowane w rosole
1 marchewka
sól
pieprz
pół bułeczki
1 jajko
sos
1 słoik 370 ml sosu meksykańskiego Łowicz
100 g pieczarek
pół papryki
1 cebula
3 ząbki czosnku
olej do smażenia
pół puszki kukurydzy
Przygotować ciasto; Do mąki dodać sól i olej zalać wrzątkiem i szybko zagnieść ciasto (początkowo łyżką)
Nadzienie; Udko marchewkę i bułkę zmielić w maszynce do mięsa dodać jajko, przyprawić solą i pieprzem wymieszać.
Ciasto rozwałkować i pokroić radełkiem w kwadraciki o boku ok 5 cm . Nakładać malutkie porcyjki nadzienia zwijać w rożek i na palcu sklejać małe kółeczka tortellini.
Ugotować we wrzątku.
Przygotować sos;
Pieczarki pokroić na plasterki, cebulę posiekać drobno, paprykę w paseczki, pokroić czosnek, dodać oliwę i podsmażyć wszystko od czasu do czasu mieszając. Pod koniec dodać sos meksykański i kukurydzę, zagotować i dodać ugotowane pierożki tortellini, Wymieszać, podgrzać i podawać posypane natką pietruszki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Napisz co myślisz o potrawie, nie zostawiaj reklam ani linków. Nie troluj.