1 kaczka ok 1,5kg
mięso mielone ok 500 g
1 łyżeczka ziół prowansalskich
100 g sera żółtego
2 jajka
1 marchew
1 papryczka chili
1 łyżeczka soli czosnkowej
1 łyżeczka imbiru
3 łyżeczki sosu sojowego
1 łyżeczka cukru
2 kromki chleba
pieprz
sok z cytryny
1 jabłko
2 duże gruszki
konfitura z jarzębiny
200 ml wina
Kaczkę wyluzować z kości, wnętrze skropić sokiem z cytryny.
Przygotować nadzienie. Do mięsa dodać przyprawy jajka, namoczony w wodzie chleb, startą na tarce marchewkę i żółty ser, drobniutko posiekaną papryczkę chili. Masę wyrobić i włożyć do wnętrza kaczki. Zaszyć otwory przy pomocy wykałaczek i sznureczka.
Kaczkę polać kilkoma łyżkami wina, posypać papryczką i obłożyć plasterkami cytryny.
Odstawić na ok 12 godzin do lodówki. Przed pieczeniem kaczkę podlać winem i wodą w proporcji 1:1 zdjąć cytrynę i przykryć plastrami jabłka, w celu utrzymania wilgoci mięsa i by kaczka nam szybko nie wyschła. Kiedy jabłko się zacznie przypalać, wymienić plasterki na nowe. Polewać od czasu do czasu kaczkę wytworzonym sosem i piec w temp ok 220 st przez ok 2 godziny.
Pod koniec pieczenia, ok pół godziny .. Przekroić na pół gruszki, wyciąć gniazda nasienne i włożyć do dołków konfiturę z jarzębiny. Dokończyć pieczenie razem z kaczką.
Wow! Wygląda świetnie:)
OdpowiedzUsuńa jakie mieso mielone??
OdpowiedzUsuńWieprzowe
Usuńczy kaczka jest dobra również na zimno :) wygląda bardzo apetycznie
OdpowiedzUsuńoczywiście, na zimno też jest smaczna.
Usuń