Prawa autorskie

Wszelkie prawa zastrzeżone. Zdjęcia i treść są własnością autora, jakiekolwiek ich kopiowanie bez jego zgody jest złamaniem prawa..

8 stycznia 2012

Warkocze w sosie czosnkowym z makaronem penne


mięso wieprzowe (łopatka) ok 500 g
sól morska
pieprz
pomidory suszone ok pół łyżeczki
szczypta bazylii
1 łyżeczka imbiru
pół cebuli
3 ząbki czosnku
100 ml wina
100 ml bulionu
200 ml śmietanki kremówki 30%
2 łyżki oliwy
tłuszcz do smażenia

Makaron ugotować w osolonym wrzątku odcedzić i przelać zimną wodą.
Mięso pokroić na paski, każdy pasek podzielić na 3 lecz nie do końca i spleść warkocze, spiąć na końcu wykałaczką. Posypać solą morską, pieprzem, imbirem, bazylią i suszonymi pomidorami i skropić oliwą. Odstawić na ok 2 godziny. W głębokiej patelni rozgrzać tłuszcz, dodać posiekaną cebulę i czosnek lekko podsmażyć i ułożyć warkocze z mięsa, Przyrumienić z obu stron. Podlać winem i bulionem, przykryć pokrywką i dusić ok 30 min.
Na koniec dodać śmietankę i lekko odparować.
Dodać makaron i podgrzać.

2 komentarze:

  1. Nigdy nie odmówię konkretnej porcji mięsa. Tym bardziej mocno naczosnkowanej :)

    OdpowiedzUsuń
  2. mniam, mniam takie mięsko, aż ślinka leci

    OdpowiedzUsuń

Napisz co myślisz o potrawie, nie zostawiaj reklam ani linków. Nie troluj.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...