mięso wieprzowe (łopatka) ok 500 g
sól morska
pieprz
pomidory suszone ok pół łyżeczki
szczypta bazylii
1 łyżeczka imbiru
pół cebuli
3 ząbki czosnku
100 ml wina
100 ml bulionu
200 ml śmietanki kremówki 30%
2 łyżki oliwy
tłuszcz do smażenia
Makaron ugotować w osolonym wrzątku odcedzić i przelać zimną wodą.
Mięso pokroić na paski, każdy pasek podzielić na 3 lecz nie do końca i spleść warkocze, spiąć na końcu wykałaczką. Posypać solą morską, pieprzem, imbirem, bazylią i suszonymi pomidorami i skropić oliwą. Odstawić na ok 2 godziny. W głębokiej patelni rozgrzać tłuszcz, dodać posiekaną cebulę i czosnek lekko podsmażyć i ułożyć warkocze z mięsa, Przyrumienić z obu stron. Podlać winem i bulionem, przykryć pokrywką i dusić ok 30 min.
Na koniec dodać śmietankę i lekko odparować.
Dodać makaron i podgrzać.
Nigdy nie odmówię konkretnej porcji mięsa. Tym bardziej mocno naczosnkowanej :)
OdpowiedzUsuńmniam, mniam takie mięsko, aż ślinka leci
OdpowiedzUsuń