żeberka wieprzowe ok 500 g
fasola biała Jaś 300 g
400 g ziemniaków
1 marchewka
1 pietruszka
kawałek pora
pół cebuli
2-3 ząbki czosnku
szczypta przyprawy gyros
sól
pieprz
ziele angielskie
natka pietruszki
majeranek
tłuszcz do smażenia
Fasolę namoczyć na kilka godzin w letniej wodzie.
Żeberka wypłukać, poporcjować. Na patelni rozgrzać łyżkę tłuszczu, położyć żeberka i przyrumienić ze wszystkich stron, posypać przyprawą gyros, dodać pokrojoną cebulę i zeszklić. Do garnka włożyć namoczoną fasolę, dodać żeberka i przyrumienioną cebulkę razem z tłuszczem. Podlać wodą lub bulionem ok 2 l, dodać pokrojoną marchewkę i pietruszkę, posiekany por, przyprawy, majeranek, gotować aż do miękkości fasoli. Dodać pokrojone ziemniaki zmiażdżony czosnek. Ugotować. Przed podaniem posypać natką pietruszki.
aż zgłodniałam ;)
OdpowiedzUsuń