Prawa autorskie

Wszelkie prawa zastrzeżone. Zdjęcia i treść są własnością autora, jakiekolwiek ich kopiowanie bez jego zgody jest złamaniem prawa..

18 lutego 2012

Skrzydełka słodko-pikantne z grzybami mun




9 skrzydełek
1 łyżeczka przyprawy chińskiej 5 smaków
2 łyżki oliwy
sól
pieprz
2 łyżki sosu sojowego grzybowego
40 g grzybów mun
garść rodzynek
1 marchewka
pół łyżeczki imbiru mielonego
50 g imbiru korzenia
1 łyżeczka cukru
1 szkl wody

Skrzydełka umyć, oczyścić. Do miseczki wlać oliwę sos sojowy dodać przyprawę 5 smaków, sól i pieprz do smaku. Włożyć skrzydełka i przemieszać z marynatą. Odstawić na kilka godzin do lodówki. Grzyby mun namoczyć wcześniej i ugotować, odcedzić i pokroić w paseczki. Rozgrzać głęboką patelnię, wyłożyć skrzydełka i przyrumienić. Dodać marchewkę pokrojoną w słupki, posiekany imbir i imbir mielony, cukier , oraz rodzynki i grzyby mun. Podlać wodą przykryć pokrywką i dusić do miękkości.
Podawać z ryżem ugotowanym na sypko i surówką z kapusty pekińskiej, marchewki i cebuli z dodatkiem zielonej czubricy i oliwy.



1 komentarz:

  1. Ooo po chińsku! Ja wybieram się w kulinarną podróż na wschód jutro.. Bardzo apetyczne te skrzydełka!

    OdpowiedzUsuń

Napisz co myślisz o potrawie, nie zostawiaj reklam ani linków. Nie troluj.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...