Prawa autorskie

Wszelkie prawa zastrzeżone. Zdjęcia i treść są własnością autora, jakiekolwiek ich kopiowanie bez jego zgody jest złamaniem prawa..

10 lutego 2012

Udziec indyczy faszerowany z szynkowara






udziec indyczy bez kości ok 700 g
mięso mielone 250 g
1 jajko
2 ząbki czosnku
pół łyżeczki kolendry utłuczonej z pieprzem
pół łyżeczki natki pietruszki suszonej
3-4 śliwki suszone
1 łyżka bułki tartej
posypka do drobiu










Udziec oczyścić, długim ostrym nożem wyciąć otwór tak by powstała kieszonka.
Mięso mielone wymieszać z jajkiem i przyprawami, dodać bułkę tartą, drobno pokrojone śliwki i wymieszać.
Nadziać mięsem mielonym kieszonkę z udźca, otoczyć w posypce do drobiu i włożyć do torebki.
Umieścić mięso w szynkowarze, docisnąć sprężyną i wstawic do lodówki na ok 12 godzin.
Przygotować garnek z goracą wodą, wstawić szynkowar tak by woda nie wlała sie do środka i doprowadzić do ok 90 st .. tak by woda nie zagotowala sie a od dna odrywaly sie pojedyncze bąbelki powietrza. Parzyć ok półtorej godziny. Po upływie tego czasu wyjąć szynkowar ostroznie i wstawić do zimnej wody do wystudzenia. Następnie wstawic do lodówki do schodzenia.

2 komentarze:

  1. Ale fajny przepis. Kupilam niedawno szynkowar ale jeszcze go nie wyprobowalam. Moze sprobuje z Twoim udzcem...

    OdpowiedzUsuń
  2. Dostałam normalnie ślinotoku. Wygląda bosko. Taki sam efekt ostatnio miałam przy powidłach z orzecha włoskiego. Przepis na moim blogu. http://marynia-porady.blogspot.com/ .Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń

Napisz co myślisz o potrawie, nie zostawiaj reklam ani linków. Nie troluj.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...