Prawa autorskie

Wszelkie prawa zastrzeżone. Zdjęcia i treść są własnością autora, jakiekolwiek ich kopiowanie bez jego zgody jest złamaniem prawa..

2 lutego 2012

Zapiekanka ziemniaczana z dynią, brokułami i białą kiełbasą




500 g ziemniaków
500 g dyni mrożonej
300 g brokuła mrożonego
300 g białej kiełbasy (cienkiej)
1 cebula
3 ząbki czosnku
sol
pieprz
majeranek

beszamel
2 łyżki masła
3 łyżki mąki
pól cebuli
500 ml mleka
sól
pieprz
pół łyżeczki imbiru
1 jajko

Ziemniaki obrać, pokroić w grube plastry i obgotować ok 5 min. Odcedzić i wystudzić. Dynię wrzucić na wrzątek i pogotować ok 5 min, odcedzić. Brokuł wrzucić na chwilę na wrzątek i podzielić na różyczki. Na dnie naczynia żaroodpornego wlać łyżkę oleju i rozprowadzić. Ułożyć ziemniaki, Cebulę i czosnek przyrumienić i rozłożyć na ziemniakach, posypać solą i pieprzem. Odcedzoną dynię rozłożyć na zapiekankę i ułożyć różyczki brokuła.
Przygotować beszamel:
Na maśle przyrumienić posiekaną cebulę, dodać mąkę wymieszać i dodawać mleko ciągle mieszając aż wytworzy się sos o konsystencji gęstej śmietany doprawić solą, pieprzem i imbirem. Zmiksować blenderem lekko przestudzić, wbić jajko i energicznie wymieszać.
Wylać sos na zapiekankę.
Białą kiełbasę zwinąć w ślimaczki, spiąć szpikulcem i ułożyć na sosie.
Posypać odrobiną żółtego sera, solą, pieprzem i oregano.
Zapiec ok 40 min w temp ok 200 st.


Opublikowany w



2 komentarze:

  1. Pyszna i akurat na dzisiejszą pogodę :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Brakuje mi tylko kiełbaski....ale to się kupi ....i to się musi zrobić.
    Będzie na pewno pychotka.Całuski

    OdpowiedzUsuń

Napisz co myślisz o potrawie, nie zostawiaj reklam ani linków.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...