Prawa autorskie

Wszelkie prawa zastrzeżone. Zdjęcia i treść są własnością autora, jakiekolwiek ich kopiowanie bez jego zgody jest złamaniem prawa..

3 marca 2012

Wątróbka drobiowa z jabłkiem i pieczarkami



600 g wątróbki drobiowej
1 cebula
5 pieczarek
1 duże jabłko
3 ząbki czosnku
2 łyżki mąki
1 łyżeczka majeranku
sól
pieprz
bazylia
tłuszcz do smażenia
natka pietruszki

Wątróbkę wypłukać i osączyć. Mąkę wymieszać z solą pieprzem do smaku i majerankiem.
Jabłko pokroić na plasterki, wyciąć gniazda nasienne, cebulę i pieczarki pokroić również na plasterki. Na patelni rozgrzać tłuszcz wrzucić posiekany czosnek i cebulę, po kilku minutach pieczarki i jabłko, smażyć ostrożnie mieszając. Pod koniec doprawić solą pieprzem, majerankiem i bazylią. przykryć i odstawić. Na drugiej patelni rozgrzać tłuszcz i układać panierowaną w mące z przyprawami wątróbkę. Smażyć na wolnym ogniu z obu stron a pod koniec ogień zwiększyć i szybko przyrumienić.
Ułożyć w jednej głębokiej misce razem z podduszonymi jabłkami i pieczarkami na cebulce.
Posypać natką pietruszki.



1 komentarz:

  1. o, pyszna kombinacja- takiej jeszcze nie próbowałam :)

    OdpowiedzUsuń

Napisz co myślisz o potrawie, nie zostawiaj reklam ani linków.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...