500 g mięsa z szynki
1 cebula
3 ząbki czosnku
szczypta majeranku
szczypta suszonych pomidorów
szczypta suszonej ostrej papryczki
szczypta cynamonu
szczypta bazylii
2 marchewki
pół puszki groszku
pół puszki kukurydzy
sól i pieprz
2 łyżki śmietany
pół szkl wina
pół szkl bulionu
2 łyżki posiekanego szczypiorku
Mięso pokroić w kostkę , dodać marchewkę pokrojoną w kostkę, drobno posiekaną cebulę i czosnek, podsmażyć wszystko w głębokiej patelni, dodać przyprawy, wino i bulion, dusić pod przykryciem, w razie potrzeby podlać bulionem. Pod koniec dodać kukurydzę i groszek oraz śmietanę i dobrze wymieszać, doprawić do smaku solą i pieprzem, posypać szczypiorkiem.
Podawać z pieczonymi ziemniaczkami lub frytkami i zieloną sałatą.
Fajny przepis, uwielbiam wszelkie mięsne gulasze:)
OdpowiedzUsuń