Prawa autorskie

Wszelkie prawa zastrzeżone. Zdjęcia i treść są własnością autora, jakiekolwiek ich kopiowanie bez jego zgody jest złamaniem prawa..

7 kwietnia 2012

Rurki francuskie z kremem kawowo-amaretto



ciasto francuskie ok 500g

margaryna palma 250 g
3/4 szkl cukru pudru
4 żółtka
2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
2 łyżeczki kakao
1 łyżka syropu amaretto
1 łyżka wódki
sok z cytryny
polewa czekoladowa









Ciasto francuskie rozwałkować cienko, pociąć w paski o szer ok 3 cm dł. ok 15 cm nawinąć na metalowe rurki do pieczenia posmarować rozmąconym jajkiem, posypaćcukrem i upiec na złoty kolor, ok 20 min w temp 180-200 st.
Rurki zdjąc i wystudzić.
Margarynę utrzeć z cukrem, dodając po jednym żółtku, Kawę rozpuścićw wódce dodać syrop amaretto i dodać cienkim strumieniem do kremu, dodać również kakao i sok z cytryny do smaku.
Krem przełożyć do worka cukierniczego i nadziać rurki, polać dekoracyjnie czekoladą.

1 komentarz:

  1. piękne! i nadziane fenomenalnym kremem.
    zupełnie jak z francuskiej cukierni!

    OdpowiedzUsuń

Napisz co myślisz o potrawie, nie zostawiaj reklam ani linków.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...