ciasto francuskie ok 500g
margaryna palma 250 g
3/4 szkl cukru pudru
4 żółtka
2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
2 łyżeczki kakao
1 łyżka syropu amaretto
1 łyżka wódki
sok z cytryny
polewa czekoladowa
Ciasto francuskie rozwałkować cienko, pociąć w paski o szer ok 3 cm dł. ok 15 cm nawinąć na metalowe rurki do pieczenia posmarować rozmąconym jajkiem, posypaćcukrem i upiec na złoty kolor, ok 20 min w temp 180-200 st.
Rurki zdjąc i wystudzić.
Margarynę utrzeć z cukrem, dodając po jednym żółtku, Kawę rozpuścićw wódce dodać syrop amaretto i dodać cienkim strumieniem do kremu, dodać również kakao i sok z cytryny do smaku.
Krem przełożyć do worka cukierniczego i nadziać rurki, polać dekoracyjnie czekoladą.
piękne! i nadziane fenomenalnym kremem.
OdpowiedzUsuńzupełnie jak z francuskiej cukierni!