Prawa autorskie

Wszelkie prawa zastrzeżone. Zdjęcia i treść są własnością autora, jakiekolwiek ich kopiowanie bez jego zgody jest złamaniem prawa..

30 maja 2012

Warsztaty Kulinarne pod patronatem Polskiej Akademii Kulinarnej.

Dwudniowe Warsztaty Kulinarne zorganizowane pod patronatem Polskiej Akademii Kulinarnej i Polska Gotuje




 







Uczestnicy warsztatów doskonalili swoje umiejętności pod okiem mistrzów: Marcina Budynka i szefa kuchni Karola Okrasy. Tematem głównym zajęć były zupy – ich rodzaje, właściwości i sposoby przygotowania.



Sobotnie popołudnie, 26 maja, spędziliśmy w restauracji Platter Karola Okrasy, mieszczącej się w hotelu Intercontinental. Karol Okrasa wraz z  Marcinem Budynkiem, zaprezentowali nam przygotowane przez siebie zupy. Spotkanie nie było poświęcone wyłącznie degustacji. Mistrzowie opowiadali o historii zup, sposobach, pomysłach, a także o najnowszych trendach w ich przyrządzaniu. Wszystkie zupy były miłym i smacznym zaskoczeniem dla podniebienia, pomimo prostych dostępnych produktów. Prezentacja i degustacja zup nie była jednak zakończeniem spotkania, miłą niespodzianką okazał się łosoś pieczony w 50 st Celsjusza, sałatka z kaszy ryczanej z suszonym kiszonym ogórkiem, buraczki i sos cytrynowy. A na zakończenie deser, zaskakujące połączenie kremu czekoladowego z ostrą papryczką, solą , pianką kokosową i kwaśną konfiturą z czerwonej porzeczki.






W drugi dzień Warsztatów, w niedzielę 27 maja, wszyscy spotkali się w Centrum Techniki Kulinarnej. Na początku uczestniczki otrzymały fartuchy Julietta, z kolekcji firmy COOKie, i przystąpiłyśmy do stanowisk pracy. Marcin Budynek prezentował nam w skrócie kazdą zupę po czym przystępowałyśmy do właściwego gotowania. Każdą zupę po ugotowaniu podawałyśmy do stołu gdzie następowała degustacja przez innych uczestników i konsumpcja :) ze smakiem.









Orientalna zupa z kurczakiem i mlekiem kokosowym z wiosennymi sajgonkami

Krem z młodej kapusty z kiełbaskami twarogowymi    

Rosół z halibuta z lanymi kluseczkami i liśćmi roszponki  

Krem szparagowy ze smażonymi grzybami, pesto z rukoli i chrupiącymi paluchami

Polski rosół królewski

Zupa z porów i kalarepy z chipsami bekonowymi i grzankami

Flaczki cielęce z krewetkami







1 komentarz:

  1. Mam nadizeje, że uda mi się kiedyś wziąść udział w takich warsztatach. Szkolenie się pod okiem profesjonalistów musi być nie lada przeżyciem.

    OdpowiedzUsuń

Napisz co myślisz o potrawie, nie zostawiaj reklam ani linków.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...