żeberka wieprzowe ok 600 g
na marynatę;
1 łyzka octu balsamicznego
2 łyżki oliwy
1 łyzka miodu
1 łyżeczka przyprawy do żeberek w miodzie Prymat
szczypta świeżego siekanego tymianku
szczypta świeżego siekanego oregano
pół cebuli
1 marchewka
pół fenkułu
1 mała cukinka
1 mały bakłażan
3/4 szkl rosołu drobiowo wieprzowego
szczypta suszonego chili
pół łyżeczki suszonego tymianku
sól
pieprz
olej do smażenia
Bakłażan pokroić posolić i odstawić.
Żeberka poporcjować, miód wymieszać z oliwą octem balsamicznym i przyprawami.
Natrzeć żeberka marynatą, przykryć naczynie folią i wstawić do lodówki na 2 godziny.
Bakłażan opłukać i osączyć. Upiec na grillu razem z cukinią przekrojoną wzdłuż lub na plastry.
Można też podsmażyć na patelni. ( Ja dzień wcześniej robiłam grilla i upiekłam sobie warzywa przy okazji)
W głębokiej patelni rozgrzać łyżkę oleju położyć porcje żeberek i usmażyć na złoty kolor z obu stron, dodać bakłażan, cukinię , marchewkę pokrojoną na kawałki, fenkuł pokrojony w pióro, cebulę również pokroić w pióro, podsmażyć wszystko kilka minut po czym podlać bulionem, dodać szczyptę chili i suszony tymianek. Dusić pod przykryciem ok 40 -45 min.
Żeberka podawać z makaronem, lub pieczonymi ziemniakami.
Wspaniałe wydanie żeberek, ślinka cieknie! Pychota!
OdpowiedzUsuńpoproszę o takie;)
OdpowiedzUsuń