1 pierś z kurczaka
szczypta pomidorów suszonych
szczypta bazylii
szczypta tymianku
sól
pieprz
na sos;
3 pomidory
3 ząbki czosnku
świeża bazylia
świeże oregano
natka pietruszki
1 łyżka oleju
2 saszetki ryżu
Pierś z kurczaka lekko zamrozić , wyjąc i pokroić w cienkie plastry. Posypać pomidorami suszonymi, tymiankiem i bazylią oraz do smaku solą i pieprzem.
Przygotować sos; do rondelka wrzucić posiekany czosnek dodać olej i pomidory obrane ze skórki i pokrojone na kawałki, do smaku doprawić solą i pieprzem, rozgotować.
Zmiksować sos blenderem, w razie potrzeby zagęścić odrobiną mąki. Dodać posiekane zioła i natkę pietruszki.
Na patelni rozgrzać odrobinę tłuszczu i ułożyć plastry mięsa. Przyrumienić z obu stron.
Podawać z ryżem i sosem.
Fajne, lekkie danie:)
OdpowiedzUsuń