ogórki ok 3 kg
2 l wody
0,5 l octu
4 łyżki soli
3 łyzki cukru
3 łyżki miodu
zioła do słoików
gorczyca biała
kolendra
ziele angielskie
suszona papryczka chili
czosnek
świeża bazylia
świeże oregano
natka pietruszki
Ogórki pokroić na plastry ukośne. Do każdego słoika wrzucić zioła i przyprawy, po szczypcie , jednym listku laurowym, 2-3 ziela, gałązki bazylii, oregano i natki, po jednym ząbku czosnku.
Ułożyć ogórki.
Zalewę z octem cukrem i modem zagotować i zalać ogórki, zamknąć i pasteryzować ok 20 min.
Uwielbiam ogórki ze słoiczków, aczkolwiek z tym przepisem spotykam się po raz pierwszy. Dodaję blog do obserwowanych i zapraszam do mnie ;)
OdpowiedzUsuńTakich jeszcze nie jadłam. Będę musiała spróbować.
OdpowiedzUsuńZapraszam również do mnie na:
http://cudaicudenka.blogspot.com/