łopatka ok 500 g
na marynatę;
2 łyżki oliwy
1 łyżka sosu sojowego z grzybami
szczypta imbiru
szczypta gałki muszkatołowej
pół łyżeczki papryki słodkiej mielonej
tłuszcz do smażenia
1 owoc kiwano
1 szkl bulionu
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 pomidor
pół opakowania makaronu ryżowego
kilka ziarenek pieprzu czarnego
świeże zioła ; tymianek, oregano, bazylia.
Mięso pokroić w paski, przygotować marynatę i włożyć mięso, wymieszać i odstawić na kilka godzin.
Na patelni rozgrzać tłuszcz, włożyć cebulę pokrojoną w piórko i posiekany czosnek, przyrumienić i zdjąć z patelni, włożyć mięso smażyć na ostrym ogniu kilka minut, dodać cebulę uprzednio przyrumienioną i wydrążony owoc kiwano, doprawić do smaku solą i pieprzem, dusić ok 10 min. Pod koniec dodać bulion, zagotować i dodać makaron ryżowy. Pod przykryciem przytrzymać aż makaron lekko zmięknie i wtedy wymieszać danie, na koniec dodać pokrojony w ósemki pomidor, posypać ziołami.
Wygląda przepysznie, ale raczej nie dla mnie ;p
OdpowiedzUsuńpyszna i domowa, super.
OdpowiedzUsuńwygląda obłędnie :)
OdpowiedzUsuń